Tactiel, ingetogen metallics en een nieuwe visie op traditie  

Vescom introduceert een nieuwe collectie textiel wandbekleding en breidt de bestaande Xorel collectie uit met Linen en Switch 

Een eerbetoon aan tactiliteit:  
de nieuwe collectie wallcovering 08 textile 

Met de 23 nieuwe producten gaat Vescom voorbij aan gladde oppervlakken - die nu synoniem zijn aan de alomtegenwoordige schermen en digitale apparaten - maar voegt voelbaar diepte en karakter toe aan een interieur. In reactie op een toename van interieurs in industriële stijl, bestaat de serie non-woven materialen uit beton- en aardse tinten. Kleuren die het gebruik van nieuwe geavanceerde technieken onder de aandacht brengen.

 

Christiane Müller, design director van Vescom, omschrijft de architectonische collectie als een serie 'ingetogen metallics'. 'De collectie relativeert luxe. De producten zijn subtiel en verfijnd. Nu en dan is er een vleugje meer decoratie aangebracht, maar nooit overdadig.’

De collectie wordt gekenmerkt door een interactie van oppervlak en licht, met subtiele schemerige momenten die een luxueus accent toevoegen aan het neutrale palet. Montado wordt bijvoorbeeld gemaakt van gecomprimeerde houtpulp. De zilver-kleurige serie doet denken aan beton, terwijl de bruinere tinten sterk op kurk lijken. Stervormige openingen onthullen een glimp van het spiegeloppervlak eronder, dat fonkelt en schittert zodra er licht op valt.

 

De unieke combinaties van technieken en behandelingen - printen, verven, coaten, crushen, embossing, laseren en lamineren - leveren een rijke tapisserie van verrassende producten op. De embossed lijnen van Zagara doen bijvoorbeeld denken aan geschilderd Japans hout. De complexe embossing methode van Kai wordt gemaskeerd door een eenvoudig dessin. Een raster van driedimensionale stippen voegt een laag industriële poëzie toe aan tien tinten van een handgemaakte lederlook. Een materiaal dat terugkomt in de aanvullende Fenda-serie.

Bepaalde technieken werden ook gebruikt om nieuwe oplossingen mogelijk te maken. Het ogenschijnlijk traditionele visgraatdessin van Montresor - een effect dat normaliter wordt bereikt door weven - wordt in een non-woven materiaal mogelijk gemaakt door lasermachines zo aan te passen dat ze repetitief snijden en krassen. Ook Tiffany is het resultaat van nieuwe lasertechnieken. Fijne linten microglitter fonkelen op een ondergrond van glanzende lederlook.

De volledige collectie is brandwerend, ASTM E84 Class A en Euroclass gecertificeerd, en is daarmee geschikt voor de projectmarkt. De 08-collectie is een mix van luxe en tactiliteit, en is perfect geschikt voor ruimten die dat ook zijn, zoals hotels, restaurants en bars.

Linen en Switch: nieuwe aanvullingen op de  
collectie wallcovering 05 textile 

Metaforisch gezien een versterking van een collectie waarin kracht letterlijk cruciaal is, zijn de twee nieuwe Xorel-producten in de wallcovering 05 binder. ‘Xorel is een robuust materiaal dat voldoet aan de specificaties van de projectmarkt,’ zegt Müller. ‘En het is bovendien een cradle-to-cradle product.’

 

Linen en Switch laten een geprononceerde ketting en inslag zien, een karaktertrek die past bij hun op textiel geïnspireerde oorsprong. Linen krijgt een organische structuur door de beweging van de garens. Dit samenspel van traditie en technologie leidt tot een klassieke look met een modern materiaal. Op dezelfde wijze speelt Switch met de tijdloze visgraat. Afwisselende stroken van het klassieke visgraatdessin en vlechtwerk resulteren in een tonaal ontwerp, waarvan het dessin zowel van dichtbij als van verder af blijft boeien. Evenals de andere producten in de collectie, zijn beide neutraal van toon.

‘Het is volkomen logisch om Linen en Switch op te nemen in een collectie met producten als Meteor en Strie,’ zegt Müller. ‘De collectie draait niet om decoratie of verfraaiing; het gaat om textiel wandbekleding met Xorel-specifieke kwaliteiten.’